Cofnij Email Link
Oceń jako pierwszy/a

Szakszuka

Kolorowa szakszuka to świetny pomysł na pożywne i pyszne śniadanie.
Całkowity czas przygotowania 20 min.

Składniki

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka pomidorów krojonych lub 3-4 duże pomidory malinowe
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczki wędzonej papryki lub harissy
  • 150 ml wody
  • posiekana kolendra lub natka pietruszki do podania
  • oliwa do smażenia
  • sól

Kroki

  • Posiekaną cebulę i czosnek wrzuć na rozgrzaną oliwę. Dodaj kumin, słodką paprykę i wędzoną paprykę lub harissę. Smaż przez 3-4 minuty, aż cebula będzie miękka.
  • Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i smaż na wolnym ogniu przez 5 minut.
  • Dodaj pomidory pokrojone w kostkę lub z puszki, dolej wodę i wymieszaj. Duś na wolnym ogniu przez 8-10 minut. W międzyczasie sprawdź smak - jeśli sos jest kwaśny, dodaj nieco cukru. Dosyp też sól.
  • Gdy woda odparowała, a masa jest już dość gęsta, zrób łyżką miejsca na jajka i wbij jajka. Przykryj i duś na niewielkim ogniu, aż białko się zetnie, ale żółtka pozostaną płynne.
  • Podawaj posypane posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
Posiłek: śniadanie
Kuchnia: afrykańska, bliskowschodnia, izraelska, tunezyjska
Słowo kluczowe: fit śniadanie, jaja, jajka, kuchnia tunezyjska, kuchnie świata, pomidory, pomysł na zdrowe śniadanie, śniadania, szakszuka, zdrowe śniadanie