Go Back Email Link
+ servings
5 na 3 głosów

Pączki tradycyjne

Prosty przepis na puszyste pączki! Są idealnie delikatne, sprężyste i pełne nadzienia. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe!
Porcje 20 sztuk
Całkowity czas przygotowania 3 hours

Składniki

  • 500 g mąki
  • 100 g cukru
  • 50 g masła
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g świeżych drożdży lub 20 g drożdży instant
  • 1 łyżka spirytusu lub wódki

Dodatkowo

  • powidła lub dżem do nadziewana
  • olej roślinny do smażenia

Kroki

  • Jeśli używasz świeżych drożdży, przygotuj rozczyn*.
  • Rozpuść masło oraz mleko i odstaw do wystygnięcia (powinny być lekko ciepłe).
  • Utrzyj jajka z cukrem na puszystą, jednolitą masę.
  • Dodaj mąkę, rozczyn (lub drożdże instant), masło, mleko i zagnieć.
  • Dodaj spirytus i zagnieć, aż ciasto będzie elastyczne (masa będzie dość luźna, ale staraj się nie dosypywać mąki).
  • Odstaw w ciepłe miejsce, pod przykryciem, do wyrośnięcia na 1-1½ godziny (do podwojenia objętości).
  • Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony lekko mąką blat i krótko wyrób.
  • Podziel ciasto na 20 porcji. Z każdej uformuj w dłoniach kulkę, rozpłaszcz ją i na środek dodaj 1 łyżeczkę konfitury lub powideł. Zlep dokładnie ciasto, by nadzienie nie wypłynęło podczas smażenia i uformuj kulkę.
  • Przygotowane pączki ułóż na podsypanym mąką blacie i przykryj do ponownego wyrośnięcia na 25-35 minut.
  • W garnku rozgrzej olej (w zależności od garnka może to być 1,5 - 2,5 litra).
  • Gdy będzie odpowiednio rozgrzany, zmniejsz ogień i włóż pączki do garnka (propnuję maks. 3 na raz). Smaż przez ok. 2-2,5 minuty z każdej strony. Pączki wyjmuj łyżką cedzakową i przekładaj na papierowe ręczniki, które wchłoną nadmiar tłuszczu.
  • Gdy pączki nieco wystygną, polej je lukrem** i posyp skórką pomarańczową.

Rady

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • *Przygotowanie rozczynu: świeże drożdże wrzuć do lekko podgrzanego mleka (kilka łyżek) i dosyp łyżkę cukru. Dokładnie rozetrzyj, aż drożdże się rozpuszczą. Dosyp 1 łyżkę mąki pszennej i wymieszaj, by nie było grudek. Odstaw pod przykryciem, w ciepłym miejscu, na ok. 20 minut.
  • ** Przygotowanie lukru: do miski wsyp 1 szklankę cukru pudru i wymieszaj dokładnie z 3 łyżkami gorącej wody.
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: ciasta, ciasto drożdżowe, drożdże, drożdżowe, kuchnia polska, pączki, pączki domowe, pączki tradycyjne, przepisy na karnwał, tradycyjne potrawy