Go Back Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Makaron z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Pyszny i lekki obiad, który świetnie sprawdzi się podczas kolacji we dwoje, jak i na spotkaniu ze znajomymi.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 30 min.

Składniki

  • 400 g makaronu typu spaghetti, linguine
  • 400 g dużych krewetek
  • 300 g pomidorów koktajlowych
  • 250 ml wody z gotowania makaronu
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g parmezanu
  • 200 g śmietanki kremówki
  • sok z ½ cytryny
  • 2-3 łyżeczki masła klarowanego
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • sól, pieprz

Kroki

  • Ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedź, pozostawiając 250 ml wody z gotowania do późniejszego użycia.
  • Krewetki obierz z główek, pancerzy i ogonów. Opłucz i osusz na ręczniku papierowym.
  • Rozgrzej na patelni masło klarowane i wrzuć krewetki. Posyp solą i pieprzem. Smaż przez 3-5 minut, w zależności od wielkości krewetek. Przełóż je na talerz.
  • Dodaj dodatkową łyżeczkę masła klarowanego i wsyp na patelnię płatki chili. Podsmaż przez 1 minutę i dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Smaż przez 3-4 minuty.
  • Wlej na patelnię śmietanę, sok z cytryny i starty parmezan. Dodaj sól i pieprz, zagotuj.
  • Dodaj makaron i szpinak, wymieszaj. Dolej wody z gotowania makaronu, jeśli sos jest zbyt gęsty.
  • Dodaj krewetki, wymieszaj dokładnie.
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: europejska, hiszpańska, śródziemnomorska, włoska
Słowo kluczowe: fit obiad, jednogarnkowiec, krewetki, makaron, niedzielny obiad, obiad bez mięsa, obiad dla dwojga, obiad dla singla, obiad na dwa dni, obiad z makaronem, pomidory, spaghetti, szpinak, szybki obiad, włoski obiad