Cofnij Email Link
5 na 2 głosów

Naleśniki Michela Roux

Pyszne, puszyste, delikatne. Naleśniki idealne! Jeden składnik na pewno Was zaskoczy.
Całkowity czas przygotowania 20 min.

Składniki

  • 125 g mąki pszennej
  • 325 ml mleka
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 2 jaja
  • szczypta soli

Opcjonalnie do wersji na słodko

  • 15 g cukru

Do smażenia

  • masło klarowane

Kroki

  • Włóż do miski wszystkie składniki i wymieszaj dokładnie trzepaczką.
  • Przykryj miskę ściereczką i odstaw na godzinę.
  • Rozgrzej masło klarowane na patelni.
  • Ustaw poziom ognia na średni i łyżką wazową wlej ciasto na patelnię i rozsmaruj cienką warstwę. Smaż aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza i ciasto się zrumieni.
  • Przewróć naleśnik na drugą stronę i smaż jeszcze 20-30 sekund, do zrumienienia.
  • Podawaj z ulubionym nadzieniem.
Posiłek: deser, kolacja, obiad, śniadanie
Kuchnia: francuska
Słowo kluczowe: jajka, naleśniki, obiad bez mięsa, placki, placki śniadaniowe, śniadania, śniadania na słodko, szybki obiad, tani obiad