Go Back Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

To ciasto będzie absolutnym hitem świątecznego stołu. Jest intensywnie czekoladowe i pełne korzennych aromatów. A domowe śliwki w czekoladzie to prawdziwa petarda!
Porcje 10 porcji
Całkowity czas przygotowania 2 godz. 45 min.

Sprzęt

  • Tortownica o średnicy 24 cm

Składniki

Ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 325 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 200 g masła
  • 50 g ciemnego kakao
  • 200 ml śmietany 18%
  • 3 jaja
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • łyżeczki przyprawy do piernika

Nadzienie śliwkowe

  • 150 g suszonych śliwek np. Helio Natura
  • 4 łyżki likieru śliwkowego lub wiśniowego
  • 3 łyżki wody

Krem

  • 500 ml śmietany 30%
  • 250 g mascarpone
  • łyżeczki kakao
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru

Domowe śliwki w czekoladzie

  • 150 g suszonych śliwek np. Helio Natura
  • 100 g gorzkiej czekolady

Do nasączenia

  • 2 łyżki likieru śliwkowego
  • 3 łyżki wody

Kroki

Przygotowanie ciasta

  • W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i przyprawę do piekarnika.
  • W drugiej misce utrzyj masło z cukrem na puszystą, jasną masę. Następnie dodawaj pojedynczo jajka. Dokładnie zmiksuj każde jajko z masą przed dodaniem kolejnego.
  • Dodaj śmietanę, ekstrakt waniliowy i zmiksuj do połączenia składników.
  • Dodawaj po łyżce suchych składników, cały czas mieszając.
  • Przełóż ciasto do tortownicy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 45-50 minut.
  • Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź na kratce.
  • Gdy ciasto ostygnie, przekrój je na dwie równe części.

Przygotowanie nadzienia śliwkowego

  • Posiekaj suszone śliwki. Przełóż je miski, dodaj likier i wodę. Wymieszaj i odstaw, żeby wchłonęły płyn.

Przygotowanie śliwek w czekoladzie

  • Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
  • Nabij suszoną śliwkę na wykałaczkę i zanurz w rozpuszczonej czekoladzie. Przełóż na kratkę, żeby czekoladowa polewa mogła zastygnąć. Powtórz z pozostałymi śliwkami.

Przygotowanie kremu

  • Zmiksuj mascarpone i kremówkę, aż powstanie puszysty krem. Pod koniec ubijania dodaj kakao i cukier puder.

Złożenie ciasta

  • Dolną część nasącz rozwodnionym likierem i nałóż połowę kremu kakaowego. Na krem wyłóż nasączone alkoholem śliwki.
  • Przykryj drugą częścią ciasta. Ją również nasącz rozwodnionym likierem i rozprowadź pozostałą część kremu.
  • Na kremie ułóż śliwki w czekoladzie.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: ciasta, ciasto czekoladowe, ciasto na święta, ciasto z kremem, ciasto ze śliwkami, czekolada, deser czekoladowy, deser na święta, gorzka czekolada, przepis na święta, suszone śliwki