Jeśli używasz świeżych drożdży przygotuj rozczyn.*
Mleko podgrzej z masłem i pozostaw do ostygnięcia (powinno być lekko ciepłe).
Wymieszaj mąkę, rozczyn lub drożdże instant, cukier, sól, mleko z masłem i jajka. Zagnieć. Ciasto będzie luźne i klejące, ale staraj się nie dosypywać zbyt dużo mąki (maks. 2-3 łyżki).
Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30-40 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Formę do pieczenia wyłóż (spód i boki) papierem do pieczenia.
Oddziel 1/3 ciasta i rozwałkuj ją na prostokąt o wymiarach formy do pieczenia. Przełóż go do formy.
Pozostałą część ciasta rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 50 x 25 cm.
Wymieszaj składniki nadzienia w misce i rozsmaruj masę na cieście, przykrywając całą powierzchnię.
Zwiń ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku. Podziel roladę na 20 równych części. Ułóż ślimaczki w równych odstępach w formie do pieczenia.
Przykryj bułeczki ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Wstaw bułeczki do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni. Piecz przez 20-25 minut.