Cofnij Email Link
+ servings
5 na 7 głosów

Norweskie bułeczki cynamonowe

Te pachnące masłem i cynamonem bułeczki z przepisu Nigelli Lawson to obowiązkowa propozycja na jesienne i zimowe dni.
Porcje 20 bułeczek
Całkowity czas przygotowania 1 godzina 45 min.

Sprzęt

  • Forma do pieczenia o wymiarach 33x24 cm
  • Papier do pieczenia

Składniki

Ciasto

  • 600 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży instant
  • 100 g masła
  • 400 ml mleka
  • 2 jaja
  • szczypta soli

Nadzienie

  • 150 g masła
  • 150 g cukru demerara
  • łyżeczki cynamonu

Do posmarowania

  • 1 jajko

Kroki

  • Jeśli używasz świeżych drożdży przygotuj rozczyn.*
  • Mleko podgrzej z masłem i pozostaw do ostygnięcia (powinno być lekko ciepłe).
  • Wymieszaj mąkę, rozczyn lub drożdże instant, cukier, sól, mleko z masłem i jajka. Zagnieć. Ciasto będzie luźne i klejące, ale staraj się nie dosypywać zbyt dużo mąki (maks. 2-3 łyżki).
  • Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30-40 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  • Formę do pieczenia wyłóż (spód i boki) papierem do pieczenia.
  • Oddziel 1/3 ciasta i rozwałkuj ją na prostokąt o wymiarach formy do pieczenia. Przełóż go do formy.
  • Pozostałą część ciasta rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 50 x 25 cm.
  • Wymieszaj składniki nadzienia w misce i rozsmaruj masę na cieście, przykrywając całą powierzchnię.
  • Zwiń ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku. Podziel roladę na 20 równych części. Ułóż ślimaczki w równych odstępach w formie do pieczenia.
  • Przykryj bułeczki ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 15-20 minut.
  • Wstaw bułeczki do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni. Piecz przez 20-25 minut.

Rady

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Przygotowanie rozczynu: świeże drożdże wrzuć do lekko podgrzanego mleka (kilka łyżek) i dosyp łyżkę cukru. Dokładnie rozetrzyj, aż drożdże się rozpuszczą. Dosyp 1 łyżkę mąki pszennej i wymieszaj, by nie było grudek. Odstaw pod przykryciem, w ciepłym miejscu, na ok. 20 minut.
Posiłek: bułki, ciasto, deser, wypieki
Kuchnia: norweska
Słowo kluczowe: bułeczki, bułki maślane, ciasto drożdżowe, cynamon, cynamonowe bułeczki, drożdże, drożdżowe, drożdżowe ślimaczki, drożdżówki, słodkie bułki