Cofnij Email Link
+ servings
5 na 2 głosów

Tarta z gruszkami, serem pleśniowym i orzechami włoskimi

Pyszna tarta z całym bogactwem smaków - słodką gruszką, wyrazistym serem pleśniowym i chrupiącymi orzechami włoskimi. Idealna na lunch czy kolację.
Porcje 6 porcji
Całkowity czas przygotowania 2 godziny 30 min.

Sprzęt

  • Forma do tarty o wymiarach 35x10 cm

Składniki

Ciasto

  • 170 g mąki pszennej
  • 30 g orzechów włoskich zmielonych
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • 1-2 łyżki lodowatej wody

Nadzienie

  • 2-3 gruszki
  • 100 g sera pleśniowego typu Gorgonzola, Lazur
  • 60 g orzechów włoskich np. Helio Natura
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 2 jaja
  • sól, pieprz
  • łyżeczki rozmarynu
  • świeży tymianek do posypania

Kroki

  • Wszystkie składniki na ciasto zagnieć szybko na jednolitą masę. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na min. 30 minut.
  • Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim formę do pieczenia. Wstaw do lodówki na 30 minut.
  • Ponownie wyjmij ciasto z lodówki, ponakłuwaj spód widelcem, wyłóż papierem do pieczenia i wysyp na niego suchy groch albo obciążniki do ciasta. Wstaw do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz przez 10-12 minut.
  • Gdy ciasto się piecze, umyj gruszki, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój na plastry. Pokrój też lub połam na mniejsze kawałki ser pleśniowy i orzechy włoskie.
  • Roztrzep jajka ze śmietaną, rozmarynem, solą i pieprzem.
  • Wyjmij na chwilę ciasto z piekarnika, zdejmij papier i obciążniki i piecz przez 12 minut.
  • Wyjmij ciasto, ułóż na nim gęsto pokrojone gruszki, pokruszone kawałki sera i orzechy. Zalej całość masą śmietanowo-jajeczną.
  • Wstaw do piekarnika i piecz przez 30-35 minut. Przed podaniem posyp świeżym tymiankiem.
Posiłek: kolacja, lunch, wypieki
Kuchnia: europejska, polska
Słowo kluczowe: gruszki, lunch, orzechy włoskie, ser pleśniowy, tarta, tarta wegetariańska, tarta z gruszkami, zdrowa kolacja