Wszystkie składniki na ciasto zagnieć szybko na jednolitą masę. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na min. 30 minut.
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim formę do pieczenia. Wstaw do lodówki na 30 minut.
Ponownie wyjmij ciasto z lodówki, ponakłuwaj spód widelcem, wyłóż papierem do pieczenia i wysyp na niego suchy groch albo obciążniki do ciasta. Wstaw do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz przez 10-12 minut.
Gdy ciasto się piecze, umyj gruszki, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój na plastry. Pokrój też lub połam na mniejsze kawałki ser pleśniowy i orzechy włoskie.
Roztrzep jajka ze śmietaną, rozmarynem, solą i pieprzem.
Wyjmij na chwilę ciasto z piekarnika, zdejmij papier i obciążniki i piecz przez 12 minut.
Wyjmij ciasto, ułóż na nim gęsto pokrojone gruszki, pokruszone kawałki sera i orzechy. Zalej całość masą śmietanowo-jajeczną.
Wstaw do piekarnika i piecz przez 30-35 minut. Przed podaniem posyp świeżym tymiankiem.