Cofnij Email Link
+ servings
5 na 3 głosów

Makaron z grzybami i szpinakiem

Ten makaron to pyszny pomysł na obiad bez mięsa. Jest też bardzo prosty i szybki w przygotowaniu - 30 minut i gotowe!
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 30 min.

Składniki

  • 400 g grzybów (podgrzybki, prawdziwki) świeżych lub mrożonych
  • 150 g świeżego szpinaku (może być mrożony w liściach)
  • 250 g makaronu
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Kroki

  • Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, zostawiając szklankę wody z gotowania.
  • Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  • Na patelni rozgrzej masło klarowane, dodaj cebulę. Smaż 2-3 minuty, aż zmięknie.
  • Dodaj czosnek i pokrojone grzyby. Posyp solą i pieprzem i smaż przez 2 minuty. Następnie dodaj gorący bulion. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
  • Wymieszaj w miseczce śmietanę z kilkoma łyżkami bulionu z patelni. Dodaj całość do grzybów i gotuj przez 10 minut.
  • Na 2 minuty przed końcem gotowania, dodaj do sosu makaron i szpinak*. Wymieszaj i zagotuj. Jeśli jest zbyt gęsty, dodaj wody z gotowania makaronu.
  • Podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Rady

*Jeśli używasz rozmrożonego szpinaku, dodaj go na 5 minut przed końcem gotowania.
Posiłek: obiad
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: grzyby, jarski obiad, makaron, makaron z grzybami, makaron z sosem, obiad bez mięsa, obiad dla dwojga, obiad na dwa dni, obiad wegetariański, podgrzybki, sos grzybowy, szpinak, szybki obiad, wege