Cofnij Email Link
+ servings
5 na 3 głosów

Schab w sosie pomidorowym

Pyszny i prosty pomysł na schab na obiad. Kruche i delikatne mięso rozpływa się w ustach!
Porcje 6 porcji
Całkowity czas przygotowania 40 min.

Składniki

  • 600 g schabu
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 400 g krojonych pomidorów
  • 2 łyżki śmietany min. 18%
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżeczki masła klarowanego lub oleju
  • mąka pszenna do obtoczenia schabu

Kroki

  • Schab pokrój na plastry, delikatnie roztłucz je dłonią.
  • Na patelni rozgrzej masło lub olej. Dodaj drobno posiekaną cebulę, podsmaż na małym ogniu przez 2 minuty.
  • Obtocz plastry schabu w mące i przełóż na patelnię, układając je jeden obok drugiego. Obsmaż schab na małym-średnim ogniu z obu stron. Dodaj drobno posiekany czosnek, paprykę, sól i pieprz.
  • Zalej całość gorącym bulionem, dodaj krojone pomidory i oregano. Duś na małym ogniu przez 30 minut. Jeśli sos zbyt odparuje, dodaj nieco gorącej wody.
  • Dodaj śmietanę, wymieszaj dokładnie, gotuj jeszcze przez 1-2 minuty.
  • Podawaj z kaszą, ryżem lub ziemniakami w towarzystwie ogórków kiszonych lub surówki.
Posiłek: obiad
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: klasyczny obiad, niedzielny obiad, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, obiad na dwa dni, rodzinny obiad, schab, szybki obiad