Go Back Email Link
+ servings
5 na 1 głos

Tarta z burakami i kozim serem

Pyszna tarta na orkiszowym cieście to idealny pomysł na lunch, do pracy czy na zdrową kolację. Smakuje pysznie na ciepło i na zimno.
Porcje 8 porcji
Całkowity czas przygotowania 2 godz. 30 min.

Sprzęt

  • Forma na tartę o średnicy 28 cm

Składniki

Ciasto

  • 200 g mąki orkiszowej
  • 50 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 3-4 łyżki lodowatej wody
  • ½ łyżeczki soli

Nadzienie

  • 6 buraków
  • 200 ml śmietany 18%
  • 3 jaja
  • 150 g sera koziego
  • 1 czerwona cebula
  • łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki masła klarowanego

Kroki

  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (góra - dół).
  • Buraki obierz i zawiń każdy w folię aluminiową. Ułóż na blasze do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 1 godzinę.
  • W międzyczasie przygotuj ciasto. Wszystkie składniki zagnieć szybko na jednolitą masę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
  • Po tym czasie wyjmij ciasto, rozwałkuj na placek i przełóż do formy. Dokładnie dociśnij boki do formy, wyrównaj je i włóż ciasto do schłodzenia na 30 minut.
  • Wyjmij buraki z piekarnika. Gdy nieco ostygną wyjmij je z folii i pokrój na plastry.
  • Zmniejsz temperaturę piekarnika do 185 stopni. Ponakłuwaj widelcem spód tarty, a następnie wyłóż go papierem do pieczenia i wysyp kulki obciążające do ciasta albo suchy groch.
  • Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 15 minut. Po tym czasie zdejmij obciążenie i papier i podpiecz przez jeszcze 10 minut.
  • Na patelni rozgrzej 2 łyżeczki masła klarowanego i dodaj pokrojoną w plastry czerwoną cebulę. Smaż przez 4-5 minut, aż będzie miękka.
  • Do miski wbij jajka i wlej śmietanę. Dodaj sól, pieprz, tymianek i krótko ubij, żeby nadać puszystości masie.
  • Na podpieczony spód wyłóż 2/3 buraczków. Na nie wyłóż cebulkę, pozostałe buraki i pokruszony lub pokrojony w małe kawałki ser kozi. Całość zalej masą jajeczno-śmietanową.
  • Wstaw do piekarnika i piecz przez 25-30 minut.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: kolacja, lunch, wypieki
Kuchnia: europejska, polska
Słowo kluczowe: buraki, fit przepis, fit tarta, kozi ser, tarta, tarta wegetariańska, zdrowa kolacja, zdrowy lunch