Cofnij Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Kurczak faszerowany szpinakiem i fetą

Pyszny i bardzo prosty obiad dla całej rodziny, który przypadnie do gustu nawet największym niejadkom!
Porcje 6 porcji
Całkowity czas przygotowania 40 min.

Składniki

  • 6 piersi z kurczaka
  • 250 g świeżego szpinaku lub mrożonych, odsączonych liści szpinaku
  • 250 g sera typu feta
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki masła klarowanego
  • 2-3 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • olej bądź oliwa z oliwek do skropienia mięsa przed pieczeniem

Kroki

  • Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Liście szpinaku umyj (jeśli mrożony - odsącz z nadmiaru wody).
  • Rozgrzej na patelni masło klarowane i wrzuć cebulę. Smaż na niedużym ogniu, aż zmięknie.
  • Dodaj liście szpinaku i czosnek i smaż przez ok. 3 minuty. Zdejmij patelnię z ognia.
  • Każdą pierś z kurczaka natnij wzdłuż długości tak, by powstawała kieszonka na farsz.
  • Na patelnię ze szpinakiem dodaj pokruszoną fetę i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
  • Nafaszeruj mięso. Każdą pierś z kurczaka posyp solą, pieprzem i słodką papryką.
  • Mięso przełóż do formy do pieczenia lekko wysmarowanej tłuszczem. Spryskaj lub skrop mięso dodatkowo olejem lub oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg). Piecz przez 25-30 minut, w zależności od grubości piersi.
  • Podawaj z kaszą, ryżem lub ziemniakami.
Posiłek: obiad
Kuchnia: europejska, polska
Słowo kluczowe: fit obiad, kurczak, niedzielny obiad, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, obiad na dwa dni, obiad z kurczakiem, pierś z kurczaka, rodzinny obiad, zdrowy obiad