Cofnij Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Gulasz wołowy na piwie

Idealny przepis na rodzinny obiad. Mnóstwo warzyw, delikatne, kruche mięso, a całość otulona lekko słodkim aromatem piwa typu ale.
Porcje 6 porcji
Całkowity czas przygotowania 2 godziny 45 min.

Składniki

  • 1 kg wołowiny (łopatka, karkówka)
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 5 łodyg selera naciowego
  • 500 ml piwa typu ale może być też stout albo porter
  • 400 ml bulionu wołowego lub warzywnego
  • 400 ml krojonych pomidorów
  • 150 g zielonego groszku mrożonego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki tymianku
  • łyżeczki rozmarynu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól, pieprz

Kroki

  • Warzywa i mięso pokrój na kawałki podobnej wielkości.
  • Rozgrzej olej w garnku i dodaj warzywa. Dodaj sól, pieprz i smaż na średnim ogniu przez 10 minut, aż zmiękną - lekko się skarmelizują.
  • Posyp warzywa mąką pszenną, zmniejsz ogień i podsmaż przez 2 minuty. Następnie wlej piwo i pozwól, żeby chwilę odparowało.
  • Wlej pomidory z puszki (jeśli są w całości, przedziel je wcześniej widelcem na mniejsze kawałki). Wypłucz puszkę po pomidorach gorącym bulionem wołowym i dolej do garnka.
  • Dodaj pokrojone mięso, przyprawy i gotuj pod częściowym przykryciem przez 2-2,5 godziny, aż mięso będzie delikatne i miękkie.
  • Podawaj z chlebem, ziemniakami, kaszą lub ryżem.
Posiłek: obiad
Kuchnia: angielska
Słowo kluczowe: gulasz, gulasz wołowy, gulasz wołowy na piwie, klasyczny obiad, niedzielny obiad, piwo, rodzinny obiad, wołowina