Cofnij Email Link
+ servings
5 na 4 głosów

Zupa dyniowa - najprostsza

Idealna zupa na jesienny obiad - aksamitnie kremowa, sycąca i przepyszna!
Porcje 6 porcji
Całkowity czas przygotowania 45 min.

Składniki

  • 1 dynia o wadze ok. 1 - 1,5 kg najlepiej hokkaido lub piżmowa
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 3 marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietany 18%
  • starty kawałek imbiru wielkości 4 cm
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy

Kroki

  • Dynię obierz ze skóry (dyni hokkaido nie obieraj) i pokrój w kostkę.
  • Cebulę, marchew i selera pokrój na niezbyt duże kawałki. Ząbki czosnku rozgnieć na desce nożem.
  • Rozgrzej olej w garnku i dorzuć cebulę, marchew, selera i czosnek. Podsmaż na niedużym ogniu przez 5 minut.
  • Dodaj dynię i podsmaż na małym ogniu przez 3 minut, cały czas mieszając.
  • Wlej do garnka gorący bulion, dodaj starty imbir, gałkę muszkatołowa, sól i pieprz i gotuj przez 30 minut (w przypadku dyni piżmowej możesz gotować 5-10 minut dłużej).
  • Zdejmij garnek z ognia. Gdy zupa przestygnie dodaj śmietanę i zmiksuj całość blenderem na jednolity krem. Dopraw, jeśli zajdzie taka potrzeba.
  • Podawaj z prażonymi pestkami dyni, boczkiem, grzankami lub chlebem.
Posiłek: lunch, obiad, zupa
Kuchnia: amerykańska, polska
Słowo kluczowe: dynia, fit obiad, obiad bez mięsa, obiad dla rodziny, obiad wegetariański, szybki obiad, tani obiad, zdrowy obiad, zupa, zupa dyniowa, zupa krem