Filet z indyka umyj i oczyść.
Do miski wlej olej lub oliwę i dodaj suszone przyprawy oraz sól. Wymieszaj.
Włóż filet z indyka do miski i dokładnie natrzyj marynatą. Włóż do lodówki na godzinę.
Po godzinie wyjmij mięso z lodówki, żeby uzyskało temperaturę pokojową przed duszeniem.
W garnku z grubym dnem rozgrzej 2 łyżeczki oleju. Włóż indyka i zalej marynatą. Obsmaż mięso z każdej strony przez 2 minuty.
Włóż oregano i lubczyk, jeśli używasz świeżych gałązek. Wlej do garnka gorącą wodę na 1/3 wysokości mięsa. Zmniejsz ogień do minimum i przykryj pokrywką.
Czas gotowania dostosuj do wielkości kawałka mięsa. Średnio potrzeba 1 godzinę na 1 kilogram indyka.
Pamiętaj o dolewaniu gorącej wody, by wyrównać poziom do początkowego stanu.
Wyjmij mięso na talerz bądź deskę i pozostaw do ostygnięcia.
Podawaj pokrojone w plastry na kanapkach, w tortillach lub jako dodatek do sałatek.