Go Back Email Link
+ servings
5 na 5 głosów

Duszona pierś z indyka na kanapki

Duszona pierś z indyka to pyszny i zdrowy dodatek do kanapek, tortilli i sałatek.
Porcje 12 porcji
Czas przygotowania 2 hours
Czas gotowania 1 hour 15 min.
Całkowity czas przygotowania 3 hours 15 min.

Składniki

  • 1,2 kg filetu z indyka
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczki tymianku
  • 2-3 gałązki świeżego oregano lub 1½ łyżeczki suszonego oregano
  • 2-3 gałązki lubczyku lub 1½ łyżeczki suszonego lubczyku
  • 2 łyżeczki soli
  • gorąca woda

Kroki

  • Filet z indyka umyj i oczyść.
  • Do miski wlej olej lub oliwę i dodaj suszone przyprawy oraz sól. Wymieszaj.
  • Włóż filet z indyka do miski i dokładnie natrzyj marynatą. Włóż do lodówki na godzinę.
  • Po godzinie wyjmij mięso z lodówki, żeby uzyskało temperaturę pokojową przed duszeniem.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzej 2 łyżeczki oleju. Włóż indyka i zalej marynatą. Obsmaż mięso z każdej strony przez 2 minuty.
  • Włóż oregano i lubczyk, jeśli używasz świeżych gałązek. Wlej do garnka gorącą wodę na 1/3 wysokości mięsa. Zmniejsz ogień do minimum i przykryj pokrywką.
  • Czas gotowania dostosuj do wielkości kawałka mięsa. Średnio potrzeba 1 godzinę na 1 kilogram indyka.
  • Pamiętaj o dolewaniu gorącej wody, by wyrównać poziom do początkowego stanu.
  • Wyjmij mięso na talerz bądź deskę i pozostaw do ostygnięcia.
  • Podawaj pokrojone w plastry na kanapkach, w tortillach lub jako dodatek do sałatek.
Posiłek: kolacja, lunch, przekąska, śniadanie
Kuchnia: europejska, polska
Słowo kluczowe: do kanapek, dodatek do kanapek, indyk