Go Back Email Link
+ servings
5 na 2 głosów

Sałatka z tuńczykiem i kuskusem w stylu włoskim

5 składników, 15 minut i gotowe! Pyszna, bardzo prosta i sycąca sałatka z tuńczykiem to idealna propozycja na lunch czy kolację.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 15 min.

Składniki

  • 250 g kaszy kuskus
  • 270 ml bulionu warzywnego
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 100 g sałaty
  • 70 g suszonych pomidorów
  • 100 g zielonych oliwek

Dressing

  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • ¾ łyżeczki bazylii
  • ¾ łyżeczki oregano
  • sól, pieprz

Kroki

  • Kuskus przesyp do miski albo garnka i zalej gorącym bulionem (bulion powinien przykryć całkowicie kaszę). Przykryj talerzem i zostaw na 5 minut, aż kasza całkowicie wchłonie płyn.
  • Odsącz tuńczyka i przełóż do miski. Pokrój suszone pomidory na mniejsze kawałki, oliwki przekrój na pół i dodaj do tuńczyka. Dorzuć też sałatę.
  • Ostudzony kuskus dobrze rozmieszaj widelcem, żeby się nie skawalił, i dodaj do pozostałych składników.
  • Wymieszaj wszystkie składniki na dressing i dodaj go do sałatki. Dokładnie wymieszaj.
Posiłek: kolacja, lunch, sałatka
Kuchnia: śródziemnomorska, włoska
Słowo kluczowe: kuskus, obiad dla dwojga, prosta sałatka, prosty przepis, sałatka na imprezę, sałatka z tuńczykiem, tuńczyk, włoska sałatka