Cofnij Email Link
5 na 1 głos

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym z grzybami

Delikatne, rozpływające się w ustach polędwiczki z dodatkiem grzybów w niezwykle aromatycznym sosie to prawdziwa petarda!
Całkowity czas przygotowania 35 min.

Składniki

  • 450 g polędwiczki wieprzowej
  • 250 g grzybów, np. podgrzybków świeżych lub mrożonych
  • 1 cebula
  • łyżki musztardy
  • łyżki masła klarowanego
  • 450 ml bulionu warzywnego lub wołowego
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka śmietany min. 18%
  • garść natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Kroki

  • Polędwiczkę oczyść i pokrój na plastry o grubości ok. 2 cm.
  • Na patelni rozgrzej masło klarowane i ułóż plastry polędwiczki. Smaż przez 3-4 minut z każdej strony. (Po obróceniu polędwiczek posyp je solą, pieprzem i słodką papryką).
  • Zdejmij podsmażone polędwiczki z patelni i przełóż na talerz.
  • Na tę samą patelnię wrzuć pokrojoną w cienkie plastry cebulę. Podsmaż, aż zmięknie.
  • Jeśli używasz mrożonych grzybów, przełóż je na patelnię i podsmaż z cebulą, a dopiero gdy się nieco rozmrożą, zalej całość gorącym bulionem. Jeśli używasz świeżych grzybów, najpierw wlej na patelnię bulion, a dopiero później dodaj grzyby.
  • Gotuj przez 5 minut, a następnie dodaj polędwiczki. Gotuj przez kolejne 10 minut.
  • Wymieszaj w kubeczku musztardę, śmietanę, mąkę i nieco sosu z patelni i przelej całość na patelnię. Dorzuć też posiekaną natkę pietruszki. Gotuj chwilę, aż sos zgęstnieje.
  • Podawaj z ziemniakami, kaszą lub makaronem.
Posiłek: obiad
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: grzyby, klasyczny obiad, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, polędwiczka wieprzowa, polędwiczki w sosie, sos grzybowy, sos musztardowy, szybki obiad