Cofnij Email Link
5 na 4 głosów

Ciasto dyniowe z kremowym nadzieniem i cynamonową kruszonką

To prawdziwy hit jesieni! Wilgotne ciasto, waniliowy krem i korzenna kruszonka. Dobrze Wam radzę - od razu zróbcie 2 blaszki!
Całkowity czas przygotowania 1 godzina 25 min.

Sprzęt

  • Keksówka o wymiarach 25 x 12 cm

Składniki

Ciasto

  • 200 g puree dyniowego *instrukcja przygotowania poniżej
  • 120 g oleju roślinnego
  • 2 jaja
  • 185 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody

Nadzienie

  • 200 g serka śmietankowego typu Philadelphia
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 15 g cukru z wanilią

Kruszonka

  • 30 g masła
  • 30 g cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 55 g mąki pszennej

Kroki

  • Suche składniki (oprócz cukru) umieść w misce i wymieszaj.
  • W innym naczyniu wymieszaj wszystkie składniki na serowe nadzienie.
  • Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszaj rękoma albo zmiksuj szybko w blenderze na konsystencję grubego, mokrego piasku.
  • W drugiej misce umieść puree z dyni, cukier, jajka i olej i zmiksuj na jasną, puszystą masę.
  • Powoli dodawaj suche składniki i miksuj, aż masa będzie jednolita.
  • Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej połowę ciasta i wyłóż masę serową (ja wykładam kleksy łyżeczka po łyżeczce obok siebie i później lekko z wierzchu rozsmarowuję). Przykryj drugą połową ciasta i posyp kruszonką.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i piecz przez ok. 60-70 minut minut.

Rady

*PUREE Z DYNI
Dynię należy umyć, przekroić na pół (jeśli jest bardzo duża, to można ją przekroić na jeszcze mniejsze fragmenty) i ułożyć skórą do góry na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowaną dynię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni w trybie góra-dół i pieczemy przez 40-60 minut, w zależności od jej wielkości. Wyjmujemy, odczekujemy, aż będzie chłodna. Wyjmujemy łyżką miąższ i przekładamy na sitko, by odsączyć zbędną wodę (można pominąć przy dyni hokkaido). Następnie przekładamy dynię do blendera. Miksujemy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: amerykańska
Słowo kluczowe: ciasto dyniowe, ciasto na jesień, ciasto z kremem, dynia