Suche składniki (oprócz cukru) umieść w misce i wymieszaj.
W innym naczyniu wymieszaj wszystkie składniki na serowe nadzienie.
Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszaj rękoma albo zmiksuj szybko w blenderze na konsystencję grubego, mokrego piasku.
W drugiej misce umieść puree z dyni, cukier, jajka i olej i zmiksuj na jasną, puszystą masę.
Powoli dodawaj suche składniki i miksuj, aż masa będzie jednolita.
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej połowę ciasta i wyłóż masę serową (ja wykładam kleksy łyżeczka po łyżeczce obok siebie i później lekko z wierzchu rozsmarowuję). Przykryj drugą połową ciasta i posyp kruszonką.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i piecz przez ok. 60-70 minut minut.