Cofnij Email Link
+ servings
5 na 3 głosów

Makaron z sosem dyniowym

Makaron z sosem dyniowym to absolutny hit jesiennej kuchni! Niesamowicie kremowy i prosty w przygotowaniu sos to pyszny dodatek do ulubionego makaronu.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 30 min.

Składniki

  • 350 g puree z dyni
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 50 g parmezanu
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • 300 g makaronu np. spaghetti
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 100 g boczku
  • sól, pieprz

Kroki

  • Cebulę i czosnek zmiksuj w blenderze.
  • Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Dodaj zmiksowaną cebulę z czosnkiem, gałkę muszkatołową, cynamon i paprykę. Smaż, aż warzywa zmiękną.
  • W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedź go, pozostawiając szklankę wody z gotowania.
  • Wlej na patelnię bulion i zamieszaj. Następnie dodaj puree dyniowe i gotuj przez 6-7 minut.
  • Dodaj do sosu śmietanę i parmezan. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli sos jest za gęsty, dolej wody z gotowania makaronu, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.
  • Wmieszaj makaron do sosu i wymieszaj.
  • Podawaj ze zrumienionym boczkiem (opcjonalnie).
Posiłek: obiad
Kuchnia: polska, wegetariańska
Słowo kluczowe: dynia, dynia piżmowa, jarski obiad, makaron, makaron z sosem, obiad bez mięsa, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, obiad dla singla, obiad wegetariański, pomysł na szybki obiad, prosty obiad, puree z dyni, sos do makaronu, szybki obiad, tani obiad, zdrowy obiad