Go Back Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Dyniowe gnocchi / dyniowe kopytka

Obłędnie pyszne, delikatne dyniowe gnocchi (bądź dyniowe kopytka) idealny, jesienny, prosty obiad dla dwojga lub dla całej rodziny.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 30 min.

Składniki

Gnocchi

  • 500 g puree z dyni
  • 350 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • 180 g mąki pszennej plus do podsypania
  • 50 g parmezanu

Masło szałwiowe

  • łyżki masła klarowanego
  • garść listków szałwii

Kroki

  • Ziemniaki obierz i ugotuj, aż będą miękkie. Gdy przestygną przeciśnij je przez praskę lub dokładnie rozgnieć tłuczkiem. Przełóż do miski.
  • Dodaj puree dyniowe, mąkę, jajko, starty parmezan i szybko rozmieszaj - najpierw widelcem, później palcami, aż do uzyskania jednolitej masy (ciasto będzie nieco klejące).
  • Podsyp stolnicę mąką i uformuj z ciasta wałeczki. Podziel je na mniejsze, 2-cm kawałki. Zrób w nich rowki za pomocą widelca lub specjalnej deski do gnocchi.
  • Wrzucaj kluseczki do wysokiego garnka z gotującą, osoloną wodą. Gotuj przez 1 minutę od wypłynięcia na wierzch.
  • W międzyczasie przygotuj masło szałwiowe: na patelni rozgrzej masło klarowane, dodaj listki szałwii i smaż na małym ogniu przez 2-3 minuty, aż szałwia zmięknie. Możesz je też podać polane masłem i posypane startym parmezanem.
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: polska, włoska
Słowo kluczowe: dynia, gnocchi, jarski obiad, kluski, makaron, obiad bez mięsa, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, obiad wegetariański, puree z dyni, szybki obiad, tani obiad, włoski obiad, ziemniaki