Ziemniaki obierz i ugotuj, aż będą miękkie. Gdy przestygną przeciśnij je przez praskę lub dokładnie rozgnieć tłuczkiem. Przełóż do miski.
Dodaj puree dyniowe, mąkę, jajko, starty parmezan i szybko rozmieszaj - najpierw widelcem, później palcami, aż do uzyskania jednolitej masy (ciasto będzie nieco klejące).
Podsyp stolnicę mąką i uformuj z ciasta wałeczki. Podziel je na mniejsze, 2-cm kawałki. Zrób w nich rowki za pomocą widelca lub specjalnej deski do gnocchi.
Wrzucaj kluseczki do wysokiego garnka z gotującą, osoloną wodą. Gotuj przez 1 minutę od wypłynięcia na wierzch.
W międzyczasie przygotuj masło szałwiowe: na patelni rozgrzej masło klarowane, dodaj listki szałwii i smaż na małym ogniu przez 2-3 minuty, aż szałwia zmięknie. Możesz je też podać polane masłem i posypane startym parmezanem.