Zetrzyj cukinię na tarce o grubych oczkach. Przełóż na gęste sitko, posyp solą, wymieszaj i pozostaw na 10 minut. Po tym czasie mocno odciśnij cukinię, by pozbyć się nadmiaru wody.
Zmiksuj w blenderze cebulę i czosnek.
Przełóż cebulę i czosnek do miski, dodaj mięso, cukinię, starty parmezan, bułkę tartą, jajko, słodką paprykę, oregano, sól i pieprz. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Uformuj klopsiki (powinno wyjść ok. 25 sztuk).
Na dużej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Układaj klopsiki i smaż z obu stron przez 2-3 minuty.
Zdejmij klopsiki z patelni, przełóż je na talerz. Na patelnię wlej krojone pomidory, podlej nieco wodą (ja zawsze przepłukuję wodą puszki po pomidorach i to dolewam do sosu). Dodaj przyprawy i gotuj przez 5 minut.
Dodaj klopsiki i gotuj przez 15 minut.
Podawaj z ulubionym makaronem, kaszą albo ryżem.