Go Back Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Klopsiki z indyka z cukinią w sosie pomidorowym

Pyszny obiad ze sprytnie ukrytą dodatkową porcją warzyw. Klopsiki są idealnie soczyste, a pomidorowy sos niezywkle aromatyczny.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 40 min.

Składniki

Klopsiki

  • 550 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 cukinia
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże łyżki bułki tartej
  • 40 g parmezanu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia

Sos

  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

Kroki

  • Zetrzyj cukinię na tarce o grubych oczkach. Przełóż na gęste sitko, posyp solą, wymieszaj i pozostaw na 10 minut. Po tym czasie mocno odciśnij cukinię, by pozbyć się nadmiaru wody.
  • Zmiksuj w blenderze cebulę i czosnek.
  • Przełóż cebulę i czosnek do miski, dodaj mięso, cukinię, starty parmezan, bułkę tartą, jajko, słodką paprykę, oregano, sól i pieprz. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
    składniki na klopsiki w misce
  • Uformuj klopsiki (powinno wyjść ok. 25 sztuk).
  • Na dużej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Układaj klopsiki i smaż z obu stron przez 2-3 minuty.
  • Zdejmij klopsiki z patelni, przełóż je na talerz. Na patelnię wlej krojone pomidory, podlej nieco wodą (ja zawsze przepłukuję wodą puszki po pomidorach i to dolewam do sosu). Dodaj przyprawy i gotuj przez 5 minut.
  • Dodaj klopsiki i gotuj przez 15 minut.
  • Podawaj z ulubionym makaronem, kaszą albo ryżem.
    Klopsiki z indyka z cukinią w sosie pomidorowym
Posiłek: obiad
Kuchnia: włoska
Słowo kluczowe: cukinia, indyk, klopsiki, klopsiki z indyka, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, pomidory, pulpety, pulpety z indyka, szybki obiad, tani obiad, zdrowy obiad