Cofnij Email Link
+ servings
4.92 na 35 głosów

Proste ciasto czekoladowe z gruszkami

Idealnie puszyste i mocno czekoladowe ciasto, pełne soczystych, słodkich gruszek to idealna propozycja do jesiennej kawy czy herbaty.
Porcje 10 porcji
Całkowity czas przygotowania 1 godzina

Sprzęt

  • Tortownica lub okrągła forma do pieczenia o średnicy 25 cm

Składniki

  • 2 duże gruszki
  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 g jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 150 g cukru
  • 125 ml oleju roślinnego słonecznikowego albo rzepakowego

Kroki

  • W jednej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
  • W drugiej dużej misce ubij jajka i cukier na puszystą, jasną masę. Dalej ubijając, powoli dodawaj olej.
  • Zmniejsz obroty o dwa stopnie i dodawaj na zmianę jogurt i suche składniki. Na sam koniec dodaj ekstrakt waniliowy.
  • Gruszki obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój owoce na plastry.
  • Spód formy wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj olejem lub masłem.
  • Wyłóż ciasto do formy i ułóż na nim plastry gruszek.
    proste ciasto czekoladowe z gruszkami przed włożeniem do piekarnika
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
  • Piecz przez 50 minut.
    proste ciasto czekoladowe z gruszkami
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: ciasto czekoladowe, ciasto z gruszkami, czekolada, deser czekoladowy, gruszki, proste ciasto