Go Back Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Klasyczny rosół z kury

Królowa polskich zup
Porcje 10 porcji
Całkowity czas przygotowania 2 hours

Składniki

  • 1 kurczak o wadze ok. 2 kg najlepiej zagrodowy lub kukurydziany
  • 1 duży por
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ dużego selera korzeniowego
  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 3 litry wody
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 5-10 ziaren czarnego pieprzu
  • garść świeżego lubczyku
  • ½ łyżki soli
  • garść natki pietruszki do podania

Kroki

  • Kurczaka oczyść, usuń nadmiar tłuszczu i kuper.
  • Przełóż kurczaka do dużego garnka i zalej wodą. Przykryj i zagotuj na małym - średnim ogniu. Gdy tylko zacznie się gotować, zdejmij pokrywkę i zmniejsz ogień do minimum - rosół ma tylko minimalnie bulgotać. Gotuj przez 1½ godziny.
  • Obierz marchewki, pietruszki i selera. Pora opłucz i odkrój większą część zielonych liści (część powinna zostać). Cebulę i czosnek obierz z łupin.
  • Opal cebulę - nadziej ją na widelec i przytrzymaj przez ok. 2 minuty nad palnikiem gazowym, aż cebula będzie lekko poczerniała. Jeśli nie masz palnika gazowego, przekrój cebulę na pół i połóż na suchej, nagrzanej patelni. Podsmażaj przez 2 minuty, aż się zrumieni.
  • Odszumuj rosół - zbierz powstałą w trakcie gotowania biało-szarą pianę za pomocą zwykłej łyżki bądź gęstej łyżki cedzakowej.
  • Po 1½ godziny gotowania samego kurczaka, dołóż warzywa (opaloną cebulę, czosnek, marchewki, pietruszki, pora i selera) i przyprawy - pieprz, liście laurowe i ziele angielskie . Gotuj przez 1 godzinę.
  • Na pół godziny przed końcem gotowania dodaj gałązki lubczyku.
  • Tuż przed końcem gotowania, posól rosół.
  • Odcedź rosół przez gęste sito.
  • Podawaj z makaronem, posiekaną natką pietruszki i pokrojoną marchewką z gotowania.

Rady

  • Połowę soli możesz dodać wraz z warzywami, żeby mięso z kurczaka również przeszło nieco jej smakiem, dzięki czemu łatwiej będzie je później wykorzystać.
  • Żeby rosół nie wyszedł mętny, należy regularnie zbierać szumowiny w pierwszym etapie gotowania i gotować zupę wyłącznie na najmniejszym ogniu.
Posiłek: obiad, zupa
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: rosół, zupa