Go Back

Karkade - herbata z hibiskusa

Egipska herbata z hibiskusa jest nie tylko pyszna i orzeźwiająca, ale też niezwykle zdrowa.
Porcje 5 porcji
Całkowity czas przygotowania 35 min.

Składniki

  • 30 g suszonych kwiatów hibiskusa
  • 400 ml wrzątku
  • 1,5 litra wody
  • kilkanaście kostek lodu
  • ½ cytryny
  • 200 g cukru
  • świeża mięta do podania

Kroki

  • Zalej hibiskus wrzątkiem i odstaw na 30 minut, aż powstanie esencjonalny napar.
  • Dodaj do naparu wodę, sok z ½ cytryny i cukier. Dokładnie wymieszaj i ewentualnie dosłódź, jeśli jest taka potrzeba.
  • Dodaj kostki lodu. Podawaj ze świeżą mięta.

Rady

Jeśli przygotowujesz napój w chłodny dzień, pomiń etap z kostkami lodu. Karkade można też pić na gorąco.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: napoje
Kuchnia: bliskowschodnia, egipska
Słowo kluczowe: hibiskus, napój na lato, napoje, orzeźwiający napój