Go Back Email Link
+ servings
5 na 3 głosów

Zupa krem z soczewicy i marchewki

To prawdopodobnie najprostsza zupa na świecie. Do jej przygotowania potrzebujecie tylko 4 podstawowych składników i 20 minut gotowania.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 25 min.

Składniki

  • 600 g marchewki
  • 160 g soczewicy (dowolnego rodzaju)
  • 1,4 litra bulionu
  • 125 ml mleka (może być roślinne)
  • świeży starty imbir
  • ½ łyżeczki kuminu
  • sól, pieprz
  • ½ łyżki masła klarowanego

Kroki

  • Marchew obierz i pokrój w cienki plastry.
  • Do garnka włóż masło, dodaj kumin. Podsmaż go chwilę, żeby wydobyć pełny aromat.
  • Dorzuć do garnka marchewkę i podsmaż 2-3 minuty.
  • Dodaj soczewicę, bulion, mleko i przyprawy i gotuj na małym ogniu przez 15-18 minut.
  • Zdejmij z ognia i zblenduj do powstania jednolitej masy.
  • Podawaj z kleksem jogurtu lub śmietany, grzankami lub chlebem naan.
Posiłek: obiad, zupa
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: marchewka, obiad wegetariański, soczewica, szybki obiad, tani obiad, wege, zdrowy obiad, zdrowy przepis, zupa