Cofnij Email Link
+ servings
5 na 1 głos

Pełnoziarnista tarta z cukinią i serem kozim

Ta pyszna, zdrowa wersja tarty rustykalnej to idealny pomysł na śniadanie czy lunch.
Porcje 8 porcji
Całkowity czas przygotowania 1 godzina 30 min.

Składniki

Ciasto

  • 190 g mąki pszennej razowej
  • 40 g mąki pszennej
  • 115 g masła
  • 6 łyżek lodowatej wody
  • ¾ łyżeczki soli

Farsz

  • 1 duża cukinia
  • 100 g sera koziego
  • 125 g mascarpone
  • ½ łyżeczki tymianku
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek do skropienia

Dodatkowo do posmarowania

  • łyżki roztopionego masła

Kroki

  • Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj i zagnieć szybko na jednolitą masę. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.
  • Cukinię umyj i pokrój na cienkie plastry.
  • Mascarpone dopraw tymiankiem, solą i pieprzem.
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj na okrągły placek o średnicy ok. 35 cm. Środek oprósz delikatnie skrobią, pozostawiając ok. 5 cm brzegu.
  • Na środku ciasta rozsmaruj ser mascarpone, pozostawiając ok. 4-5 cm od brzegu.
  • Na serze ułóż plastry cukinii na kształt spirali i posyp pokruszonym serkiem kozim.
  • Zawiń boki ciasta na farsz i zlep je tak, by nic nie wyciekało. Posmaruj boki roztopionym masłem, a nadzienie skrop delikatnie oliwą z oliwek.
  • Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz ok. 40-45 minut.
Posiłek: lunch, przekąska, wypieki
Kuchnia: europejska, polska
Słowo kluczowe: cukinia, fit przepis, fit tarta, tarta rustykalna, tarta wegetariańska, tarta z cukinią, zdrowy przepis