Cofnij Email Link
+ servings
5 na 1 głos

Łosoś z ryżem kalafiorowym z cukinią

Pełen, prosty i niezwykle zdrowy obiad. Aromatyczny łosoś i delikatny ryż z kalafiora idealnie do siebie pasują.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 30 min.

Składniki

  • 500 g filetu z łososia ze skórą
  • 1 kalafior
  • 1 duża cukinia
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g parmezanu
  • garść natki pietruszki
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Kroki

  • Łososia oczyść z ości i podziel na 4 porcje. Posyp delikatnie solą i skrop sokiem z cytryny.
  • Kalafiora oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do blendera i zmiksuj do osiągnięcia konsystencji przypominającej ryż/kaszę.
  • Cebulę i cukinię pokrój w kostkę. Posiekaj drobno czosnek.
  • Na patelni rozgrzej masło klarowane i wrzuć cebulę na średnim ogniu. Gdy zmięknie, dodaj do niej czosnek i cukinię. Smaż przez 3 minuty.
  • Wrzuć na patelnię kalafiora, zmniejsz ogień, dodaj sól i pieprz i smaż przez 7-8 minut.
  • W międzyczasie rozgrzej patelnię grillową i połóż na niej kawałki łososia (skórą do dołu). Smaż przez 3-4 minuty, po czym przekręć i smaż jeszcze 2-3 minuty.
  • Dodaj do kalafiora starty parmezan i posiekaną natkę pietruszki.
  • Wyłóż ryż z kalafiora na talerz, połóż na nim łososia i jeszcze raz skrop cytryną.
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: europejska
Słowo kluczowe: cukinia, fit obiad, fit przepis, kalafior, łosoś, ryba, rybny obiad, zdrowy obiad