Cofnij Email Link
5 na 1 głos

Fit pasta z awokado i tuńczyka

Przepyszna i super zdrowa pasta do kanapek, którą przygotujesz w zaledwie 10 minut!
Czas przygotowania 10 min.
Całkowity czas przygotowania 10 min.

Składniki

  • 1 duże awokado
  • 2 puszki tuńczyka (u mnie jedna w sosie własnym, druga w oliwie z oliwek)
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 ogórek lub 2 łodygi selera naciowego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • ½ łyżeczki płatków chilli
  • 1 garść natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • ½ łyżeczki soku z cytryny

Kroki

  • Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i wyjmij miąższ łyżką do miski. Skrop sokiem z cytryny.
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę. Pokrój w nieco większą kostkę ogórka/selera naciowego. Przełóż warzywa do miski.
  • Tuńczyka odcedź, przełóż do miski. Dodaj jogurt, musztardę, płatki chilli, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  • Podawaj z ulubionym pieczywem.
    pasta z awokado i tuńczyka
Posiłek: kolacja, lunch, śniadanie
Kuchnia: amerykańska
Słowo kluczowe: awokado, do kanapek, dodatek do kanapek, fit przepis, sałatka z tuńczykiem, tuńczyk, zdrowe przekąski