Go Back Email Link
+ servings
4.70 na 62 głosów

Pieczone polędwiczki wieprzowe

Wyjątkowo soczyste i niezwykle aromatyczne polędwiczki będą hitem każdego rodzinnego obiadu.
Porcje 6 porcji
Czas przygotowania 1 hour 29 min.
Czas gotowania 30 min.
Całkowity czas przygotowania 2 hours

Składniki

  • 1,2 kg polędwiczki wieprzowej
  • łyżeczki wędzonej papryki
  • łyżeczki suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczki suszonych pomidorów
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ½ łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 3 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego
  • sól, pieprz

Kroki

  • Polędwiczki dokładnie oczyść z błonek i żyłek.
  • Przygotuj marynatę - wszystkie zioła i przyprawy wymieszaj z 3-4 łyżkami oleju, aż powstanie dość gęsta pasta.
  • Włóż mięso do marynaty i wstaw do marynowania w lodówce na min. 1½ godziny.
  • Wyjmij polędwiczki z lodówki na ok. ½ godziny przed pieczeniem.
  • Nastaw piekarnik na 200 stopni (góra-dół).
  • Na patelni żeliwnej rozgrzej 1 łyżkę oleju. Przełóż polędwiczki i obsmaż je z każdej strony.
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut (aż polędwiczka osiągnie temperaturę 64 stopnie).
  • Wyjmij z piekarnika i pozostaw na 2-3 minuty.
  • Pokrój na plastry i podawaj z ulubionymi dodatkami.
    pieczone polędwiczki wieprzowe
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: klasyczny obiad, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, pieczone polędwiczki, polędwiczka wieprzowa, szybki obiad, z piekarnika