Go Back Email Link
+ servings
5 na 8 głosów

Indyjski chlebek naan

Prosty przepis na pyszne, indyjskie pieczywo przygotowywane na patelni żeliwnej. To świetny dodatek do curry, mięs i dipów.
Porcje 8 porcji
Czas przygotowania 1 hour 35 min.
Czas gotowania 15 min.
Całkowity czas przygotowania 1 hour 50 min.

Sprzęt

  • Patelnia żeliwna

Składniki

  • łyżeczki drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ szklanki letniej wody
  • szklanki mąki pszennej plus do podsypania
  • ½ szklanki jogurtu greckiego
  • łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • olej roślinny do smażenia

Kroki

  • Wymieszaj mąkę, drożdże, cukier, sól, wodę, jogurt i oliwę z oliwek. Zagnieć ciasto, przełóż do miski obsypanej mąką, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę (do podwojenia objętości).
  • Wyjmij ciasto z miski i podziel na 8 równych porcji.
  • Rozwałkuj wszystkie porcje na cienkie placki.
  • Rozgrzej patelnię żeliwną na dużym ogniu, dolej 1 łyżkę oleju słonecznikowego, żeby placki nie przywarły.
  • Gdy patelnia jest mocno rozgrzana, połóż na niej placek. Gdy pokażą się bąbelki i ciasto będzie mocno rumiane od spodu, przekręć je na drugą stronę i również podsmaż do zrumienienia. Powtórz tę czynność ze wszystkimi plackami, dolewając oleju w razie potrzeby.
  • Podawaj z curry, ulubionym dipem albo solo, posmarowane roztopionym masłem klarowanym.

Rady

  • Ciasto na chlebek naan jest dość rzadkie. Podsypuj je mąką tylko w razie absolutnej konieczności. Gdy mąki będzie za dużo, chlebki będą twarde i zbite. Ja najczęściej dodaję niewiele mąki podczas samego zagniatania, ale mocniej podsypuję przy wałkowaniu.
Posiłek: przekąska, wypieki
Kuchnia: azjatycka, bliskowschodnia, indyjska
Słowo kluczowe: chleb, chlebek, indyjskie pieczywo, pieczywo