Cofnij Email Link
5 na 1 głos

Spaghetti alla puttanesca

To słynne, pełne aromatu włoskie danie z dodatkiem kaparów, oliwek i anchois przygotujesz w zaledwie 15 minut!
Czas przygotowania 15 min.

Składniki

  • 6 filetów anchois
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g spaghetti u mnie pełnoziarniste
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 120 g czarnych oliwek
  • łyżki kaparów
  • natka pietruszki
  • oliwa
  • sól, pieprz

Kroki

  • Nastaw wodę na makaron. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć spaghetti i nastaw minutnik zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
  • Gdy wrzucisz makaron, możesz zacząć przygotowywać sos.
  • Posiekaj drobno anchois, oliwki przekrój na pół. Odcedź kapary.
  • Posiekaj drobno czosnek.
  • Wlej łyżkę oliwy z oliwek na patelnię. Ustaw ogień na średni poziom i wrzuć anchois. Smaż przez 2 minuty. Po tym czasie dodaj czosnek i smaż przez kolejną minutę.
  • Dodaj pomidory, oliwki, kapary i duś przez ok. 10 minut.
  • Odcedź makaron, zachowując ½ szklanki wody z gotowania.
  • Dodaj makaron do sosu na patelni. Zamieszaj. Jeśli jest gęsty, dolej nieco wody z gotowania i zamieszaj. Ponów dolanie wody, jeśli jest taka potrzeba.
  • Podawaj posypane świeżo posiekaną natką pietruszki.
    spaghetti alla puttanesca
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: włoska
Słowo kluczowe: anchois, kapary, makaron, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, obiad dla singla, obiad wegetariański, oliwki, pomidory, szybki obiad, włoski obiad