Nastaw wodę na makaron. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć spaghetti i nastaw minutnik zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
Gdy wrzucisz makaron, możesz zacząć przygotowywać sos.
Posiekaj drobno anchois, oliwki przekrój na pół. Odcedź kapary.
Posiekaj drobno czosnek.
Wlej łyżkę oliwy z oliwek na patelnię. Ustaw ogień na średni poziom i wrzuć anchois. Smaż przez 2 minuty. Po tym czasie dodaj czosnek i smaż przez kolejną minutę.
Dodaj pomidory, oliwki, kapary i duś przez ok. 10 minut.
Odcedź makaron, zachowując ½ szklanki wody z gotowania.
Dodaj makaron do sosu na patelni. Zamieszaj. Jeśli jest gęsty, dolej nieco wody z gotowania i zamieszaj. Ponów dolanie wody, jeśli jest taka potrzeba.
Podawaj posypane świeżo posiekaną natką pietruszki.