Cofnij Email Link
+ servings
5 na 2 głosów

Leczo z cukinią, kiełbasą i papryką

Leczo z cukinią, kiełbasą i papryką to polska wariacja na temat klasycznego węgierskiego gulaszu. To pyszny, prosty i kolorowy przepis na obiad jednogarnkowy dla całej rodziny.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 35 min.

Składniki

  • 3 cukinie
  • 4 pomidory
  • 3 papryki
  • 400 g kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz

Kroki

  • Pokrój cebulę, pomidory, cukinię i paprykę w kostkę. Kiełbasę pokrój w plasterki.
  • Wlej olej do głębokiego garnka i wrzuć cebulę. Podsmaż ją chwilę na niedużym ogniu.
  • Dorzuć kiełbasę i smaż aż się zarumieni, a cebula będzie miękka.
  • Dodaj paprykę i przyprawy i duś przez 5-6 minut.
  • Dodaj pomidory i cukinię, dolej nieco wody i duś przez 10-12 minut pod przykryciem.
  • Podawaj ze świeżym pieczywem.
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: polska, węgierska
Słowo kluczowe: cukinia, leczo, leczo z cukinii, obiad dla rodziny, papryka, pomidory, prosty przepis, szybki obiad, tani obiad