Cofnij Email Link
+ servings
5 na 2 głosów

Caponata

Ten warzywny gulasz rodem z Sycylii zachwyci Was bogactwem smaku. Możecie go podawać jako danie główne, jako dodatek do mięs lub z bruschettą.
Porcje 5 porcji
Całkowity czas przygotowania 35 min.

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 3-4 łodygi selera naciowego
  • 2 duże pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki oliwek
  • oliwa z oliwek
  • 3 łyżki octu winnego lub jabłkowego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżeczki suszonego oregano lub garść świeżego

Kroki

  • Pokrój bakłażana i selera naciowego w dużą kostkę. Następnie posiekaj cebulę i czosnek.
    bakłażan
  • Pokrój pomidora w kostkę, kapary wypłucz w wodzie, by pozbyć się nadmiaru soli. Usuń ewentualne pestki z kaparów i oliwek.
  • Na dużej głębokiej patelni rozgrzej 3-4 łyżki oliwy z oliwek i wrzuć bałkażana. Posól i smaż na średnim ogniu przez 4 minuty, mieszając co jakiś czas.
  • Dodaj pokrojonego selera, posiekaną cebulę i czosnek, dokładnie wymieszaj. Dolej oliwy, jeśli bakłażan całkowicie ją wchłonął. Duś przez kolejne 4-5 minut.
  • Dodaj kapary i oliwki. Polej całość octem, dopraw solą, pieprzem i oregano. Jeśli ocet wyparował, dodaj pomidory, połowę natki pietruszki i duś na niedużym ogniu przez 15 minut.
  • Podawaj polane odrobiną oliwy z oliwek i posypane natką pietruszki.
    caponata

Rady

  • Bakłażana lepiej pokroić w większa kostkę niż małą, ponieważ zbyt drobno pokrojony będzie za szybko chłonął tłuszcz i całe danie będzie niepotrzebnie ociekać oliwą. Gdy bakłażan będzie w większych kawałkach, będzie miał szansę osiągnąć idealną, kremową konsystencję.
Posiłek: obiad, przekąska
Kuchnia: wegetariańska, włoska
Słowo kluczowe: bakłażan, cukinia, gulasz, gulasz warzywny, gulasz wegetariański, jarski obiad, obiad bez mięsa, obiad wegetariański, pomidory, szybki obiad, tani obiad, włoski obiad