Pokrój bakłażana i selera naciowego w dużą kostkę. Następnie posiekaj cebulę i czosnek.
Pokrój pomidora w kostkę, kapary wypłucz w wodzie, by pozbyć się nadmiaru soli. Usuń ewentualne pestki z kaparów i oliwek.
Na dużej głębokiej patelni rozgrzej 3-4 łyżki oliwy z oliwek i wrzuć bałkażana. Posól i smaż na średnim ogniu przez 4 minuty, mieszając co jakiś czas.
Dodaj pokrojonego selera, posiekaną cebulę i czosnek, dokładnie wymieszaj. Dolej oliwy, jeśli bakłażan całkowicie ją wchłonął. Duś przez kolejne 4-5 minut.
Dodaj kapary i oliwki. Polej całość octem, dopraw solą, pieprzem i oregano. Jeśli ocet wyparował, dodaj pomidory, połowę natki pietruszki i duś na niedużym ogniu przez 15 minut.
Podawaj polane odrobiną oliwy z oliwek i posypane natką pietruszki.