Go Back Email Link
5 na 1 głos

Risotto z kurkami

Pyszne, proste, aromatyczne risotto z kurkami to wspaniały pomysł na obiad we dwoje.
Całkowity czas przygotowania 35 min.

Składniki

  • 250 g ryżu do risotto (carnaroli / arborio)
  • 250 g kurek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 50 g parmezanu
  • sól, pieprz
  • 1 duża garść natki pietruszki
  • 1000 -1200 ml bulionu warzywnego

Kroki

  • Kurki dokładnie oczyść, osusz na ręczniku papierowym. Większe grzyby pokrój na drobniejsze części.
  • Posiekaj cebulę i czosnek.
  • Rozgrzej 1 łyżkę masła na patelni i dorzuć cebulę i czosnek. Smaż na małym ogniu, aż będą miękkie.
  • Dodaj kurki i smaż ok. 2 minut.
  • Dodaj pozostałe masło i wrzuć ryż. Wymieszaj dokładnie, niech ryż zrobi się przezroczysty.
  • Wlej na patelnię porcję bulionu (1 łyżkę wazową) i gotuj na średnim/małym ogniu, cały czas mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn. Od wlania bulionu na patelnię możesz orientacyjnie liczyć czas gotowania ryżu (w zależności od rodzaju będzie to ok. 15-20 minut).
  • Powtarzaj sekwencję dolewanie - mieszanie aż ryż wchłonie cały bulion. Powinno to trwać wspomniane wyżej 15-20 minut.
    risotto z kurkami
  • Na koniec dodaj parmezan, pietruszkę i dopraw solą (jeśli nie wystarczy sól obecna w bulionie i parmezanie) i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Podawaj posypane parmezanem i pietruszką.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: grzyby, jarski obiad, kurki, obiad bez mięsa, obiad dla dwojga, obiad wegetariański, risotto, ryż, szybki obiad, wege