Go Back Email Link
+ servings
5 na 2 głosów

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

Wyrazisty smak grzybów w połączeniu z delikatnym mięsem polędwiczek tworzy idealne danie zarówno na rodzinny obiad jak i na kolację we dwoje.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 30 min.

Składniki

  • 400 g polędwiczki wieprzowej
  • 250 ml bulionu grzybowego albo warzywnego
  • 300 g podgrzybków
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 350 g pełnoziarnistego makaronu tagliatelle
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki masła klarowanego
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa

Kroki

  • Polędwiczki pokrój na ok. 2-cm plastry. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  • Na patelni rozgrzej masło klarowane. Obtocz każdy plaster polędwiczki w mące i przełóż na patelnię. Obsmaż do zrumienia z każdej strony. Pod koniec smażenia dopraw solą i pieprzem. Przełóż całą zawartość patelni na talerz.
  • Na patelnię wrzuć cebulę i czosnek. Po chwili dodaj grzyby i smaż ok. 4 minut.
  • Dodaj podsmażoną polędwiczkę i zalej całość gotującym bulionem. Zmniejsz ogień do minimum i duś ok. 18-20 minut.
  • W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pamiętaj, by zostawić 3-4 łyżki wody z gotowania na później.
  • Pod koniec duszenia wymieszaj w kubku śmietanę z wodą z gotowania makaronu i wlej do mięsa z grzybami. Wymieszaj, dodaj posiekaną natkę pietruszki.
  • Podawaj z pełnoziarnistym tagliatelle.
    polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: grzyby, makaron, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, podgrzybki, polędwiczka wieprzowa, szybki obiad