Cofnij Email Link
+ servings
5 na 4 głosów

Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym

Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Proste w przygotowaniu, a smakują fantastycznie!
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 1 godzina

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 400 g krojonych pomidorów
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 1 duża cebula
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 60 g startego parmezanu
  • 3 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 3 łyżeczki suszonego tymianku
  • 3 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
  • 800 ml wody

Kroki

  • Cebulę i łodygi selera naciowego zblenduj na jednolitą masę.
  • Do miski przełóż 3 łyżki masy cebulowo-selerowej. Dodaj mięso z indyka, jajko, bułkę tartą, sos Worcestershire, parmezan, po łyżeczce oregano i tymianku oraz sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
  • W wysokim garnku rozgrzej łyżkę oleju słonecznikowego i przełóż do niego pozostałą część zblendowanych warzyw. Zmniejsz ogień do minimum i duś ok. 3 minut.
  • Dodaj krojone pomidory i passatę pomidorową, 800 ml wody, bazylię oraz pozostałą część oregano i tymianku i doprowadź do wrzenia.
  • W międzyczasie uformuj klopsiki - z podanego przepisu wychodzi mi średnio 25-28 sztuk.
  • Dodaj klopsiki do gotującego się sosu jeden po drugim. Zamieszaj ostrożnie i gotuj przez 35-40 minut.

Rady

  • Staraj się dość szybko wymieszać masę na klopsiki. Zbyt długie mieszanie powoduje, że klopsiki będą twarde.
  • Jeśli nie masz parmezanu, użyj innego twardego, dojrzewającego sera.
Posiłek: obiad
Kuchnia: europejska
Słowo kluczowe: fit obiad, fit przepis, indyk, klopsiki, obiad dla rodziny, obiad jednogarnkowy, obiad na dwa dni, pomidory, pomysł na letni obiad, prosty przepis, pulpety, pulpety z indyka, sos pomidorowy, tani obiad, zdrowy obiad, zdrowy przepis