Cebulę i łodygi selera naciowego zblenduj na jednolitą masę.
Do miski przełóż 3 łyżki masy cebulowo-selerowej. Dodaj mięso z indyka, jajko, bułkę tartą, sos Worcestershire, parmezan, po łyżeczce oregano i tymianku oraz sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
W wysokim garnku rozgrzej łyżkę oleju słonecznikowego i przełóż do niego pozostałą część zblendowanych warzyw. Zmniejsz ogień do minimum i duś ok. 3 minut.
Dodaj krojone pomidory i passatę pomidorową, 800 ml wody, bazylię oraz pozostałą część oregano i tymianku i doprowadź do wrzenia.
W międzyczasie uformuj klopsiki - z podanego przepisu wychodzi mi średnio 25-28 sztuk.
Dodaj klopsiki do gotującego się sosu jeden po drugim. Zamieszaj ostrożnie i gotuj przez 35-40 minut.