Cofnij Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Lemoniada z ogórkiem, cytryną i bazylią

Orzeźwiający napój z dodatkiem bazylii, idealny na upalne dni.
Porcje 1 dzbanek
Całkowity czas przygotowania 10 min.

Sprzęt

  • 1 dzbanek o pojemności 1,5 litra

Składniki

  • 4 ogórki gruntowe
  • 2 duże cytryny
  • duża garść świeżej bazylii
  • 1 łyżka miodu
  • 1,5 litra wody

Kroki

  • Ogórki obierz i pokrój w plastry. Przełóż do dzbanka.
  • Cytryny sparz gorącą wodą. Półtorej cytryny pokrój w plastry i przełóż do dzbanka, a z pozostałej połówki wyciśnij sok i też wlej do dzbanka.
    lemoniada z ogórkiem
  • Umyj dokładnie liście bazylii, potrzyj je nieco w palcach, by wydobyć aromat i dołóż do cytryn i ogórków.
  • Wlej wodę i dodaj miód. Dokładnie wymieszaj.

Rady

  • Jeśli nie masz miodu, możesz dosłodzić lemoniadę ksylitolem, syropem klonowym albo tradycyjnie - cukrem.
  • Użyj swojej ulubionej wody - gazowanej, niegazowanej, źródlanej, z dzbanka filtrującego. Dostosuj przepis do swoich preferencji.
Posiłek: napoje
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: cytryna, lemoniada, napój na lato, napoje, ogórek, orzeźwiający napój, woda smakowa