Go Back Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą

Prawdziwa Italia na talerzu - aromatyczny farsz szpinakowy z dodatkiem ricotty, w pysznym sosie pomidorowym, pod ciągnącą się mozzarellą.
Porcje 6 porcji
Całkowity czas przygotowania 1 hour 30 min.

Sprzęt

  • Forma do pieczenia o wymiarach 25x35 cm

Składniki

  • 500 g mrożonego szpinaku
  • 450 g sera ricotta lub serka śmietankowego
  • 250 g makaronu cannelloni
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 250 g mozzarelli
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • ½ łyżki masła klarowanego

Kroki

  • Rozmrożony szpinak dokładnie odsącz z nadmiaru wody.
  • Rozgrzej na patelni masło klarowane. Wrzuć posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku.
  • Wrzuć na patelnię szpinak, dopraw solą i pieprzem i duś przez 5 minut. Po tym czasie zestaw patelnię z ognia.
  • W garnku rozgrzej odrobinę oliwy i wrzuć przeciśnięty przez praskę ząbek czonsku. Po chwili dodaj obie puszki pomidorów, bazylię, oregano i tymianek. Dopraw solą i pieprzem i gotuj przez 5-7 minut.
  • Do szpinaku dodaj ser i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszaj.
  • Do formy do pieczenia wlej tyle sosu pomidorowego, by przykrył dno.
  • Nadziewaj rurki cannelloni masą szpinakowo-serową i układaj w formie blisko siebie.
  • Gdy zapełnisz całą formę makaronem, zalej go pozostałym sosem pomidorowym, a na wierzchu ułóż mozzarellę.
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz ok. 35-40 minut, aż mozzarella się zrumieni.
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: włoska
Słowo kluczowe: cannelloni, makaron, ricotta, szpinak, włoski obiad