Cofnij Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Dutch baby z truskawkami

Przepis na pyszny i prosty pieczony naleśnik z truskawkami.
Porcje 2 porcje
Całkowity czas przygotowania 35 min.

Sprzęt

  • Patelnia żeliwna lub forma do pieczenia o średnicy 25 cm

Składniki

  • 3 duże jaja
  • 1 łyżka cukru
  • 150 ml mleka krowiego lub roślinnego
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 30 g masła klarowanego
  • 250 g truskawek
  • cukier puder do posypania

Kroki

  • Nastaw piekarnik na temperaturę 200 stopni. Wstaw do niego od razu patelnię żeliwną lub formę do pieczenia, żeby się nagrzała.
  • Mąkę, jaja, cukier, mleko, ekstrakt waniliwoy i gałkę muszkatołową umieść w wysokim naczyniu i ubij rózgą lub blenderem na jednolitą masę.
    ciasto
  • Wyjmij z piekarnika nagrzaną patelnię lub formę (pamiętaj o rękawicy!) i rozpuść na niej masło. Szybko wlej masę na ciasto i wstaw z powrotem do piekarnika.
  • Piecz 18-20 minut. Podawaj z owocami, śmietaną lub dżemem, posypane cukrem pudrem.
    dutch baby
Posiłek: śniadanie
Kuchnia: amerykańska
Słowo kluczowe: dutch baby, naleśniki, śniadania na słodko, szybkie śniadanie, truskawki