Cofnij Email Link
+ servings
5 na 5 głosów

Rustykalna tarta z rabarbarem i truskawkami

Ta rustykalna tarta z rabarbarem i truskawkami to prawdopodobnie najlepsza tarta jaką kiedykolwiek zrobicie. Masa owoców i idealnie kruche maślane ciasto to przepis na sukces.
Porcje 10 porcji
Całkowity czas przygotowania 2 godziny

Składniki

Ciasto

  • 230 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 115 g masła
  • 6 łyżek lodowatej wody

Nadzienie

  • 350 g rabarbaru
  • 300 g truskawek
  • sok z ½ cytryny
  • 130 g cukru
  • łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki migdałowej (albo bułki tartej)

Dodatkowo

  • łyżki masła
  • 1 łyżka grubego cukru

Kroki

Ciasto

  • Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj cukier, sól, pokrojone w kostkę zimne masło oraz lodowatą wodę i szybko zagnieć na jednolitą masę (tak, żeby nie było grudek masła).
  • Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
  • Gdy ciasto się chłodzi, przygotuj nadzienie.

Nadzienie

  • Rabarbar umyj i pokrój w ok. dwucentymetrowe kawałki. Przełóż do dużej miski.
  • Truskawki opłucz i pokrój - mniejsze owoce na pół, większe w ćwiartki. Dołóż do rabarbaru.
  • Polej truskawki i rabarbar sokiem z cytryny.
  • Posyp owoce cukrem i skrobią ziemniaczaną, ale jeszcze nie mieszaj, by nie puściły za dużo soku.
  • Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na okrągły placek o średnicy ok. 35 cm. Przełóż go na papier do pieczenia wyłożony na blaszce do pieczenia.
  • Środek ciasta posyp mąką migdałową lub bułką tartą. Rozprowadź mąkę/bułkę pozostawiając 7-8 cm od krańca ciasta.
  • Wymieszaj owoce z mąką i cukrem i przełóż nadzienie na środek ciasta. Rozprowadź je pozostawiając 7-8 cm od krańca.
  • Zawiń boki ciasta na owoce i zlep je tak, by nic nie wyciekało. Posmaruj boki roztopionym masłem i posyp cukrem.
  • Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz ok. 40-45 minut.
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: ciasta, ciasto, ciasto kruche, ciasto na lato, ciasto z owocami, crostata, galette, letnie ciasto, proste ciasto, rabarbar, tarta, tarta rustykalna, truskawki