Go Back Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Makaron ze szparagami i kurczakiem w sosie cytrynowym

Makaron ze szparagami i kurczakiem w sosie cytrynowym to pyszny pomysł na szybki obiad dla dwojga i dla całej rodziny.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 28 min.

Składniki

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 500 g zielonych szparagów
  • 300 g tagliatelle lub innego długiego makaronu
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 100 g sera cheddar
  • 50 g parmezanu
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz

Kroki

  • Pierś z kurczaka opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego i wrzuć pokrojonego kurczaka. Gdy mięso lekko się zarumieni, zdejmij je z patelni na talerz.
  • Do gotującej się wody wrzuć makaron i ugotuj według wskazówek na opakowaniu (powinien być al dente).
  • Odcedź makaronu, zachowując ¼ kubka wody z gotowania.
  • Szparagi umyj, osusz, odetnij zdrewniałe końce i pokrój w mniejsze części.
  • Na tej samej patelni, na której smażyłaś/eś kurczaka, rozgrzej kolejną łyżkę masła klarowanego. Dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i szparagi. Smaż przez 2-3 minuty.
  • Na patelnię ze szparagami dorzuć kurczaka i wlej gorący bulion.
  • Dokładnie wszystko wymieszaj i gotuj całość ok. 6-7 minut.
  • Dodaj ugotowany makaron, śmietanę, sok z cytryny, starty cheddar i parmezan. Dodaj wodę z gotowania makaronu, dzięki czemu sos stanie się bardziej aksamitny. Dopraw solą/pieprzem do smaku. Gotuj przez chwilę, po czym przełóż makaron na talerze.
  • Podawaj posypane świeżo startym parmezanem.
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: europejska, polska
Słowo kluczowe: cheddar, kurczak, makaron, obiad dla dwojga, obiad z kurczakiem, pomysł na letni obiad, szparagi, szybki obiad