Pierś z kurczaka opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego i wrzuć pokrojonego kurczaka. Gdy mięso lekko się zarumieni, zdejmij je z patelni na talerz.
Do gotującej się wody wrzuć makaron i ugotuj według wskazówek na opakowaniu (powinien być al dente).
Odcedź makaronu, zachowując ¼ kubka wody z gotowania.
Szparagi umyj, osusz, odetnij zdrewniałe końce i pokrój w mniejsze części.
Na tej samej patelni, na której smażyłaś/eś kurczaka, rozgrzej kolejną łyżkę masła klarowanego. Dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i szparagi. Smaż przez 2-3 minuty.
Na patelnię ze szparagami dorzuć kurczaka i wlej gorący bulion.
Dokładnie wszystko wymieszaj i gotuj całość ok. 6-7 minut.
Dodaj ugotowany makaron, śmietanę, sok z cytryny, starty cheddar i parmezan. Dodaj wodę z gotowania makaronu, dzięki czemu sos stanie się bardziej aksamitny. Dopraw solą/pieprzem do smaku. Gotuj przez chwilę, po czym przełóż makaron na talerze.
Podawaj posypane świeżo startym parmezanem.