Cofnij Email Link
+ servings
5 na 2 głosów

Bomboloni. Włoskie pączki z kremem pâtissière

Bomboloni alla crema to puszyste pączki z kremem waniliowym rodem z Włoch. Te pyszne pączki są tradycyjnie obtaczane w drobnym cukrze i nadziane kremem pâtissière.
Porcje 20 pączków
Całkowity czas przygotowania 4 godziny

Składniki

Ciasto na pączki

  • 300 g mąki pszennej typ 500
  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 3 jaja
  • 90 g masła w temperaturze pokojowej, pokrojonego w kostkę
  • 80 g cukru
  • 120 ml mleka lekko ciepłego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 10 g drożdży suszonych lub 25 g drożdży świeżych
  • szczypta soli
  • olej roślinny do smażenia

Krem pâtissière

  • 6 żółtek
  • 125 g drobnego cukru do wypieków
  • 40 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Kroki

Przygotowanie ciasta

  • W misie miksera wymieszaj mąki, cukier i drożdże (ze świeżymi przygotuj rozczyn*).
  • Dodaj miękkie kostki masła, jajka, mleko, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Zagnieć do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta (w mikserze planetarnym powinno to zająć 10-15 minut).
  • Uformuj ciasto w kulę, włóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 1½-2h (aż ciasto podwoi swoją objętość).
  • W międzyczasie przygotuj krem pâtissière.

Krem pâtissière

  • W misce umieść żółtka i 1/3 cukru. Utrzyj je na puszystą, jasną masę. Pod koniec dodaj mąkę i utrzyj wszystko na jednolitą masę.
  • W garnku podgrzej mleko z pozostałym cukrem i rozciętą wzdłuż laską wanilii lub ekstraktem waniliowym.
  • Gdy tylko mleko zacznie się gotować, dodawaj je powolnym strumieniem do masy jajecznej, cały czas miksując na średnich obrotach.
  • Przełóż całą masę do garnka i podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając przez ok 2-3 minuty, aż masa zgęstnieje.
  • Krem przełóż do miski i przykryj szczelnie folią spożywczą, do wystudzenia. Pamiętaj, by nie mieszać kremu podczas studzenia.

Formowanie pączków

  • Gdy ciasto na pączki podwoi już swoją objętość, przełóż je na stolnicę i zagnieć przez chwilę.
  • Następnie podziel ciasto na kęsy o wadze ok. 50 g (powinno wyjść 20 sztuk), uformuj z nich równe kulki i przełóż na posypaną mąką stolnicę lub deskę.
  • Przykryj pączki lnianą ściereczką na 30-40 minut do wyrośnięcia.

Smażenie pączków

  • Na głębokiej patelni rozgrzej olej i rozgrzej go do temperatury 170 stopni.
  • Smaż pączki przez ok. 2 minuty z każdej strony. Po wyjęciu przekładaj je na ręcznik papierowy, żeby odsączyć tłuszcz.

Dekoracja i nadziewanie

  • Jeszcze ciepłe obtocz w drobnym cukrze i nadziewaj kremem waniliowym za pomocą szprycy cukierniczej.

Rady

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • *Przygotowanie rozczynu: świeże drożdże wrzuć do lekko podgrzanego mleka (kilka łyżek) i dosyp łyżkę cukru. Dokładnie rozetrzyj, aż drożdże się rozpuszczą. Dosyp 1 łyżkę mąki pszennej i wymieszaj, by nie było grudek. Odstaw pod przykryciem, w ciepłym miejscu, na ok. 20 minut.
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: włoska
Słowo kluczowe: bomboloni, ciasto na karnawał, pączki, pączki domowe, pączki z kremem, pączki z kremem budyniowym, pączki z kremem patisierre, pączki z kremem waniliowym, przepisy na karnwał, włoskie pączki