Szybkie ciasto z brzoskwiniami to idealny pomysł na letni deser. Mega wilgotne i puszyste ciasto z dodatkiem soczystych, słodkich brzoskwiń to strzał w 10!
Porcje 16porcji
Czas przygotowania 20 min.min.
Czas pieczenia 50 min.min.
Całkowity czas przygotowania 1 hourgodz.10 min.min.
Składniki
120goleju
3jaja
250gjogurtu naturalnego
400gmąki
180gdrobnego cukru do wypieków
1opakowaniecukru z wanilią
1½łyżeczkiproszku do pieczenia
⅓łyżeczkisody
500gbrzoskwiń(ok. 4 średnie brzoskwinie)
Dodatkowo
cukier puderdo posypania
Kroki
Brzoskwinie umyj, osusz i pokrój w nieduże kawałki (nie musisz obierać).
W mniejszej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sodę.
W większej misce wymieszaj energicznie trzepaczką jajka z cukrem drobnym i cukrem z wanilią.
Dodaj jogurt i olej, wymieszaj.
Dodaj mąkę i wymieszaj tylko do połączenia składników.
Formę do pieczenia o wymiarach 25x35 wyłóż papierem do pieczenia.
Przełóż ciasto do formy i wyrównaj. Na cieście ułóż brzoskwinie w równomiernych odstępach.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 45 minut, do suchego patyczka.
Gdy ciasto wystygnie, posyp je cukrem pudrem.
Rady
*Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.