Go Back Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Makaron z krewetkami i chorizo

Szybka i bardzo pożywna kolacja z hiszpańską nutą.
Porcje 5 porcji
Całkowity czas przygotowania 35 min.

Składniki

  • 250 g dużych krewetek gotowanych lub surowych
  • 250 g kiełbasy chorizo
  • 350 g pełnoziarnistego makaronu tagliatelle
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Przyprawy

  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • oregano

Kroki

  • W dużym garnku zacznij gotować wodę na makaron.
  • Na głębokiej patelni rozgrzej olej i wrzuć krewetki. Posól, obsmaż po minucie z każdej strony i odłóż na talerz.
  • Na tę samą patelnię wrzuć pokrojone w plastry chorizo razem z pokrojoną cebulą i posiekanym czosnkiem. Posyp słodką papryką i smaż ok. 5 minut.
  • W międzyczasie dorzuć makaron i gotuj ok. 6 minut (niech będzie al dente).
  • Pod koniec gotowania tagliatelle przelej ok. 4 łyżek wody z gotowania do chorizo. To świetny sposób na zagęszczenie naszego sosu pomidorowego.
  • Wrzuć krewetki, dodaj passatę pomidorową i odcedzony makaron. Dopraw solą i pieprzem, posyp oregano. Gotuj przez 2 minuty.
  • Tuż przed podaniem wmieszaj posiekaną świeżą bazylię.
    Makaron z krewetkami
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: hiszpańska
Słowo kluczowe: chorizo, krewetki, makaron, pomidory